Składniki
30 dag mąki pszennej
50 dag puree z dyni
2 jajka
Kostka margaryny
Pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opakowanie przyprawy do piernika
Po pół szklanki rodzynek, żurawiny, orzechów włoskich i zblanszowane migdały
Szypta soli
Świąteczna babka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, nadal miksując dodać jajka i puree z dyni. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do piernika. Do masy dodajemy bakalie: rodzynki, żurawinę, posiekane orzechy i całe migdały. Masę wykładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 170stopniach przez ok 50 minut.
Porady
Babkę po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową
Komentarze