Sos pieczarkowy z makaronem penne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ugotowany, bardzo smaczny sos z pieczarek podany z makaronem penne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pieczarki 1 kg
    suszona włoszczyzna 2 łyżki
    pasta rosołowa 1 łyżka
    masło 1 łyżka
    natka pietruszki 1 pęczek
    liście laurowe 2-3 szt
    ziele angielskie 7-8 ziaren
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    mąka pszenna do zagęszczenia
    śmietana 30 % do zabielenia sosu
    makaron penne 50 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy z makaronem penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte pieczarki kroimy w ósemki lub dowolne kawałki. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy pieczarki, dusimy do momentu aż pieczarki puszczą sok. Jak pieczarki puszczą sok dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Dusimy pod przykryciem do miękkości pieczarek. Gdy pieczarki osiągną oczekiwaną miękkość to podlewamy troszkę przegotowaną, gorącą wodą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 5 minut i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Po dodaniu natki pietruszki gotujemy kilka minut i zagęszczamy oraz zabielamy sos. W między czasie gotujemy makaron. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem penne.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować