Nie wyobrażam sobie świąt bez takiego śledzia, są przysmakiem mojej mamy, kiedyś robiła je dla mnie teraz ja robię je dla niej. Przepis jest w naszej rodzinie od lat.
Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie płuczemy kilkakrotnie pod zimną wodą,( tak aby nie porozrywać mięsa) Zalewamy wodą i moczymy od 12-24 godzin, po tym czasie śledzia odsączmy, płuczemy i ponownie zalewamy tym razem wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Odstawiamy na 12 godzin. Rybę trzymamy w chłodnym miejscu.
2.Odsączamy kroimy w 3 cm kawałki.
Cebulę , korniszony i jabłka siekamy, jeśli mają jędrne skórki nie musimy ich obierać.
Mieszamy ze śmietaną i doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem.
Dekorujemy np. natką i cytrynką.
Komentarze