Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami

4.49 (143 ocen)

  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie świąt bez takiego śledzia, są przysmakiem mojej mamy, kiedyś robiła je dla mnie teraz ja robię je dla niej. Przepis jest w naszej rodzinie od lat.

  • Łatwy

Składniki:

  • - śledzie ala matijas: 60 dekagramów
    - jabłka (jonagored, champion): 30 dekagramów
    - cebula: 20 dekagramów
    - korniszony (duże): 4 sztuki
    - cukier: 4 łyżki
    - ocet biały winny: 2 łyżki
    - sól,pieprz (po): 0.5 łyżeczki
    - śmietana gęsto 18 lub 12 %: 66 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Śledź w śmietanie z jabłkami, cebulą i korniszonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie płuczemy kilkakrotnie pod zimną wodą,( tak aby nie porozrywać mięsa) Zalewamy wodą i moczymy od 12-24 godzin, po tym czasie śledzia odsączmy, płuczemy i ponownie zalewamy tym razem wodą z mlekiem w proporcji 1:1. Odstawiamy na 12 godzin. Rybę trzymamy w chłodnym miejscu.
  • 2. Odsączamy kroimy w 3 cm kawałki.
    Cebulę , korniszony i jabłka siekamy, jeśli mają jędrne skórki nie musimy ich obierać.
    Mieszamy ze śmietaną i doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem.
    Dekorujemy np. natką i cytrynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować