Śledź w śmietanie

  • wyświetlono: 1949 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealny na święta i wszelkie postne dni :)

Bilcia

Składniki

- 3 filety śledzi w occie
- 1 jabłko - duże, kwaskowate
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 łyżki majonezu
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Śledź w śmietanie

  • 1. ledzie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonek i ości, kroimy w kawałeczki. Ogórki jabłko i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Łączymy ze śledziem. Majonez mieszamy ze śmietaną a następnie z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Porady

1. Można zrobić na śledziach a"la matias - wtedy należy wymoczyć śledzie a potem dodać łyżkę octu
2. Śledzie są najlepsze po 1, 2 dniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuśmietanaśledźboże narodzeniedania postne
 

Komentarze

Podobne przepisy

śledź w kożuchu

Dodane przez: Kasja1986

Śledź w kożuchu

Moja ulubiona sałatka śledziowa,...

image-0bumvps

Dodane przez: Madame2006

Śledź w sosie musztardowym

Ulubiony śledzik mojego męża

Śledź opiekany w zalewie octowej

Dodane przez: LucyG

Śledź opiekany w zalewie octowej

Śledzika po prostu nie może zabraknąć...

Śledź w oleju

Dodane przez: AnetaJ

Śledź w oleju

Bardzo proste w przygotowaniu śledzie,...

Śledź w zalewie pomidorowej

Dodane przez: KuchcikGotuje

Śledź w zalewie pomidorowej

Ryby, a szczególnie śledzie bardzo...

Śledź w buraczkach

Dodane przez: justi2401

Śledź w buraczkach

Uwielbiam śledzie, dlatego przygotowuję...