Śledź w śmietanie

4.5 (143 ocen)

Idealny na święta i wszelkie postne dni :)

Składniki:

  • - 3 filety śledzi w occie
    - 1 jabłko - duże, kwaskowate
    - 2-3 ogórki kiszone
    - 1 duża cebula lub 2 małe
    - 2 łyżki majonezu
    - 200 ml śmietany 18%
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ledzie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonek i ości, kroimy w kawałeczki. Ogórki jabłko i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Łączymy ze śledziem. Majonez mieszamy ze śmietaną a następnie z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Porady

1. Można zrobić na śledziach a"la matias - wtedy należy wymoczyć śledzie a potem dodać łyżkę octu 2. Śledzie są najlepsze po 1, 2 dniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Post

Podobne przepisy

To może cię zainteresować