Tych śledzi nie może zabraknąć u mnie podczas żadnej imprezy, ani na Świątecznym stole. Chrupiące dodatki sprawiają, że są pyszne. Stanowią świetną zakąskę ;)
20 min
Składniki:
-5 płatów matijasa
-2 duże czerwone cebule
-5 ogórków konserwowych
-1 duże, kwaśne jabłko
-250 ml śmietany 18%
-3 łyżki majonezu
-sok z połowy cytryny
-szczypta cukru
-sól i pieprz biały do smaku
Śledź w śmietanie z czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymaczamy w mleku przez 2 godziny. (Przez pierwszą godzinę moczymy w 0,5 l. mleka następnie mleko zmieniamy i moczymy kolejną godzinę). Jabłko, cebulę oraz ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny by nie zbrązowiało.
2.Śledzie opłukujemy z mleka, obficie nacieramy białym pieprzem. Następnie kroimy na paseczki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
3.Śmietanę mieszamy z majonezem by nie było grudek. Zalewamy śledzie i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem białym według uznania, jeszcze raz mieszamy. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)
Komentarze