Śląskie z kurczakiem i marchewką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedno z tradycyjnych dań, którym żaden Polak nie pogardzi :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • KLUSKI:

    2 kg ziemniaków (po obraniu)
    mąka ziemniaczana
    jedno jajko
    sól

    MIĘSO:

    4 ćwiartki kurczaka
    sól
    słodka papryka w proszku

    DODATEK WARZYWNY:

    5 średnich marchewek
    1 pietruszka
    sól lub vegeta
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śląskie z kurczakiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i zemleć. Zmielone ziemniaki ugnieść w misce i wyjąć jedną czwartą tej masy, a na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Włożyć z powrotem wyjętą część ziemniaków do miski, wbić 1 jajko i wyrobić dobrze masę. Z masy formować kluseczki, w każdym zrobić dziurkę, wrzucać je na osolony wrzątek i gotować do 2-3 minut od ich wypłynięcia.
  • 2. KURCZAK: ćwiartki umyć, usunąć ewentualnie nadmiar skóry czy tłuszcz, natrzeć solą i obsypać słodką papryką. Ćwiartki włożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą część papryki z saszetki rozrobić z pół szklanki wody, dodać trochę soli i wlać do naczynia żaroodpornego. Piec kurczaki 1,5 h w 200 stopniachpod przykryciem (czas jest zmienny w zależności od rodzaju piekarnika, ale każda gospodyni dobrze swój zna).
  • 3. SAŁATKA: marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Włozyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Gdy już wszystko będzie miękkie, na patelni rozpuścić 2 porządne łyżki masła i dodać do tego 2 łyżki mąki, zrobić zasmażkę. Wlać ją do marchewki, mieszając aż zgęstnieje. Gdy wyjdzie nam trochę za gęste, możemy dolać trochę wody. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować