Śląskie z kurczakiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i zemleć. Zmielone ziemniaki ugnieść w misce i wyjąć jedną czwartą tej masy, a na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Włożyć z powrotem wyjętą część ziemniaków do miski, wbić 1 jajko i wyrobić dobrze masę. Z masy formować kluseczki, w każdym zrobić dziurkę, wrzucać je na osolony wrzątek i gotować do 2-3 minut od ich wypłynięcia.
2.KURCZAK: ćwiartki umyć, usunąć ewentualnie nadmiar skóry czy tłuszcz, natrzeć solą i obsypać słodką papryką. Ćwiartki włożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałą część papryki z saszetki rozrobić z pół szklanki wody, dodać trochę soli i wlać do naczynia żaroodpornego. Piec kurczaki 1,5 h w 200 stopniachpod przykryciem (czas jest zmienny w zależności od rodzaju piekarnika, ale każda gospodyni dobrze swój zna).
3.SAŁATKA: marchewki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w małą kostkę. Włozyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Gdy już wszystko będzie miękkie, na patelni rozpuścić 2 porządne łyżki masła i dodać do tego 2 łyżki mąki, zrobić zasmażkę. Wlać ją do marchewki, mieszając aż zgęstnieje. Gdy wyjdzie nam trochę za gęste, możemy dolać trochę wody. Doprawić do smaku.
Komentarze