sernik z łezką

4.45 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sernik z rosą to już klasyka gatunku. Piekła go moja mama zawsze na większe okazje. To taki "pewniak" imprezowy- na pewno się uda i na pewno będzie smakował. Muszę jeszcze tylko wyczuć nowy piekarnik, żeby lepiej zapiekał od dołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na blaszkę 25*34 cm
    na ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 jajko
    125 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na ser:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    2 szklanki mleka
    1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
    skorka otarta z cytryny
    2 jajka
    4 żółtka
    na piankę z rosą:
    6 białek
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (174 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z łezką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce około pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180*C. Podpiec spód przez kwadrans
  • 2. W tym czasie przygotować masę serową. Wszystkie składniki ( w temperaturze pokojowej) zmiksować. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. Ser wylać na podpieczony spód i piec jeszcze około 50 minut.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wylać na sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić przez noc.

Porady

Sernik najlepiej kroić na drugi dzień. Można do sera dodać brzoskwinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować