Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Risotto jest daniem idealnym na jesienne, pochmurne dni. Wbrew pozorom jest dość proste, aczkolwiek pracochłonne w wykonaniu. Jest sycące i pożywne, a przygotować możne je z dowolnych składników.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 350 g ryżu arborio lub canaroli
    - około 125 g masła
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 200 ml białego wina
    - około 1 l bulionu
    - opakowanie owoców morza (krewetki, mule, ośmiorniczki)
    - szklanka mrożonego zielonego groszku
    - około 200g twardego sera np. Gran Padano, czy Parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Ser

Risotto z owocami morza i groszkiem zielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion musi być ciepły, więc cały czas musi stać na małym ogniu.
  • 2. Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać ryż i podsmażyć go mieszając, aż każde ziarenko pokryje się tłuszczem i będzie szkliste. Dorzucić mieszankę owoców morza i smażyć 3-4 minuty. Całość zalać winem, mieszać do chwili aż odparuje. Dodać mrożony groszek i zacząć dodawać bulion. Za każdym razem po jednej chochli bulionu. Cały czas mieszając czekać aż płyn w całości odparuje i znowu dodać kolejną chochlę bulionu. Czynności powtarzać do momentu, aż uzyskamy ulubioną miękkość ryżu.
  • 3. Risotto zdjąć z ognia, dodać starty na drobnych oczkach ser i masło. Dokładnie wymieszać.

    Smacznego :)

Porady

Zamiast mieszanki owoców morza można użyć tylko krewetek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Krewetki Owoce Ryż Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować