Risotto z owocami morza

4.5 (163 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Marzę, żeby wyjechać tam, gdzie owoce morza nie będą mrożone i będzie ich w risotto więcej niż ryżu...

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI - BULION:
    - młoda włoszczyzna - pęczek: 1 sztuka
    - sos rybny: 4 łyżki
    SKłADNIKI GłóWNE:
    - ryż arborio: 120 gramów
    - mieszanka mrożonych owoców morza: 250 gramów
    - szalotka: 1 sztuka
    - białe wino - kieliszek: 1 sztuka
    - masło czosnkowe: 4 łyżki
    - tarty parmezan: 3 łyżki
    - limonka: 1 sztuka
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników ugotować bulion - warzywa posiekać, dodać sosu rybnego, gotować ok. 15 minut, odcedzić i pozostawić na gazie (będziemy dolewać gorący do risotto).
  • 2. Na łyżce masła usmażyć drobno posiekaną szalotkę, wrzucić ryż, smażyć aż ryż stanie się przezroczysty. Dolać wino, gotować do wyparowania alkoholu, następnie gotować mieszając dosyć często i wlewając po łyżce wazowej bulion, przez ok. 12-14 minut.
    Dodać rozmrożoną i osuszoną na ręczniku papierowym mieszankę owoców morza, wcisnąć sok z połowy limonki i gotować przez kolejne 5-6 minut, pamiętając oczywiście o wlewaniu, w miarę wygotowywania się, bulionu.
    Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany.
    Zestawić garnek z ognia, wrzucić resztę masła i parmezan, posolić, popieprzyć, dodać startą gałkę muszkatołową, wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty.
    Nałożyć na talerze i udekorować startą skórką z limonki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować