Pszenne bułeczki

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Trudny

Pyszne domowe bułeczki z makiem

  • Dla 7 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - drożdże: 4 dekagramy
    - mąka: 3 szklanki
    - mąka: 4 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 0.25 sztuki
    - mak: 2 szczypty
    - woda: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Pieczeń

Pszenne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn i pozostałe składniki 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki, bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki wsypujemy sól, dajemy 1 jajko rozbełtane z wodą, rozpuszczone ciepłe masło oraz przygotowany wcześniej z drożdży i mleka zaczyn – dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 20 minut.
  • bułki przed pieczeniem 2. Blaszkę, na której będziemy piec bułki przesypujemy mąką (nie dajemy zadnego tłuszczu). Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże bułki (podwoją swoją objętość). Z ciasta możemy robić dowolne kształty. Przygotowane bułki pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem – pieczemy w temperaturze 180* przez 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować