Pierś z kaczki w ziołach z pęczotto z botwinką i szparagami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszna i soczysta pierś z kaczki serwowana z pęczotto z kaszy pęczak, młodą botwinką, szparagami.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mięso:
    - pierś z kaczki - 2szt
    - świeży rozmaryn / tymianek / oregano
    - sól / pieprz
    Pęczotto:
    - 1 woreczek kaszy pęczak
    - botwinka z liśćmi - 5sztuk
    - szparagi - 250g
    - cebula - 1 duża sztuka
    - czosnek - 2 ząbki
    - czerwone wytrawne wino - 100ml
    - bulion warzywny/drobiowy - 500ml
    - masło - 1 łyżka
    - świeży tymianek / oregano
    - ocet jabłkowy
    - miód (opcjonalnie)
    Do dekoracji:
    - orzechy włoskie
    - świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne Risotto

Pierś z kaczki w ziołach z pęczotto z botwinką i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Zagotowujemy wodę w garnku z łyżeczką soli. Wrzucamy kaszę i gotujemy 15 minut.
    Piersi z kaczki myjemy oraz suszymy. Botwinkę oddzielamy od naci, myjemy, obieramy i kroimy w większą kostkę. Nać grubo kroimy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na 3 części. Cebulę kroimy w większa kostkę. Czosnek w plasterki.
    2. Pierś z kaczki przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, świeżym rozmarynem, tymiankiem, oregano. Mięso smażymy na małym ogniu od strony skóry oraz od zimnej patelni ok. 5 minut, potem przewracamy mięso na druga stronę i smażymy kolejne pięć minut. Kaczkę zdejmujemy z patelni, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 200*C. Mięso wyciągamy, przykrywamy aluminium i czekamy 10 minut aż odpocznie.
    3. Na tłuszczu po kaczce smażymy kolejno cebulę oraz czosnek. Dorzucamy kaszę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy botwinkę. Całość mieszamy i zalewamy winem. Dorzucamy rozmaryn i oregano. Gotujemy, aż kasza wchłonie wino, następnie zalewamy polową bulionu i gotujemy, aż kasza wchłonie bulion. Następnie dolewamy drugą połowę bulionu i redukujemy płyny. Całość gotowania powinna wynosić max. 15 minut. 3 min przed końcem gotowania dorzucamy szparagi. Minute przed końcem nać.
    4. Danie doprawiamy solą, pieprzem, łyżką masła oraz octem jabłkowym.
    5. Serwis:
    Pęczotto wykładamy na talerz, pierś z kaczki (przed pokrojeniem można palnikiem przypiec skórkę) kroimy w plastry i kładziemy z boku pęczotta.
    Danie posypujemy zrumienionymi orzechami włoskimi oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Kaczka Kasza Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować