Pierś z kaczki w miodowej marynacie

  • wyświetlono: 14081 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową. Całość dania dopełnił duszony z cebulką szpinak oraz kasza orkiszowa.

Kasia Futka
  • 2 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

- 2 piersi z kaczki

MARYNATA
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- sól i pieprz

DODATKI
- konfitura wiśniowa
- duszony szpinak
- kasza orkiszowa

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś z kaczki w miodowej marynacie

  • 1. Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • 2. Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty.

    * Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.
  • 3. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły. Życzę smacznego! :)

Porady

Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową.

Świetna będzie także konfitura z żurawiny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczona pierś z kaczkikaczka w marynacie

Komentarze

Podobne przepisy

filet

Dodane przez: lucyna19

Pierś z kurczaka w marynacie tymiankowej

Piers z kurczaka smażona w papierze,dzieki...

Pierś w marynacie

Dodane przez: alaaa

Pierś w marynacie

Warto zrobić ponieważ piersi są...

GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWEJ

Dodane przez: magdzia44448

GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO-ZIOŁOWEJ

Soczyste i aromatyczne mięso z...

Pierś z indyka w miodowej glazurze

Dodane przez: cukinia

Pierś z indyka w miodowej glazurze

Soczysta pierś z indyka wyśmienita...

Kaczka

Dodane przez: ewelinapac

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

Świetny pomysł na wykwintny obiad....

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie

Dodane przez: Di bloguje

Żeberka w marynacie miodowej pieczone w rękawie

Przygotowanie takich żeberek jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE