Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu

4.41 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki)
    100g masła
    3 ząbki czosnku
    2 gałązki rozmarynu
    sól
    pieprz

    Sos żurawinowy:
    200g suszonej żurawiny
    1 czerwona cebula
    300ml wody
    60ml wina półsłodkiego czerwonego
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu 1. Sos żurawinowy:
    Czerwoną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Żurawinę zalać wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła zagotować, dodać cebulę, rozmaryn i wino. Całość gotować na mały ogniu pod przykryciem około 10-12 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Pozostawić do wystudzenia, a następnie zmiksować blenderem i ponownie zagotować.
  • Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu 2. Pierś z kaczki umyć i oczyścić, usunąć ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Skórę piersi naciąć w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie brązowa i chrupiąca. Po tym czasie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło.
  • Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu 3. Pierś z kaczki podawać polaną sosem żurawinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Rozmaryn

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować