Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu

  • wyświetlono: 2589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 4 porcje
  • 40min
  • Średni

Składniki

380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki)
100g masła
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz

Sos żurawinowy:
200g suszonej żurawiny
1 czerwona cebula
300ml wody
60ml wina półsłodkiego czerwonego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki masła
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu

  • Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu1. Sos żurawinowy:
    Czerwoną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Żurawinę zalać wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła zagotować, dodać cebulę, rozmaryn i wino. Całość gotować na mały ogniu pod przykryciem około 10-12 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Pozostawić do wystudzenia, a następnie zmiksować blenderem i ponownie zagotować.
  • Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu2. Pierś z kaczki umyć i oczyścić, usunąć ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Skórę piersi naciąć w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie brązowa i chrupiąca. Po tym czasie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło.
  • Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu3. Pierś z kaczki podawać polaną sosem żurawinowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaczkaświętaobiadboże narodzeniesmacznyszybkikaczka z żurawinąrozmarynpierś z żurawinąkacza pierś z żurawiną

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d7di6g

Dodane przez: nataliakielek

Pierś z kaczki pod wiśniowym sosem

Soczysta, miękka i niezwykle aromatyczna...

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

Dodane przez: tycjanowa

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym z kandyzowaną...

Pierś z kaczki to wyjątkowe i pyszne...

Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym

Dodane przez: a_sad07

Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym

Pięknie różowa w środku pierś kaczki...

" Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym "

Dodane przez: Ostra Na Słodko

" Grillowana pierś z kurczaka z sosem żurawinowym...

Pyszne , delikatne i soczyste mięso...

Pierś z kaczki pieczona w winie

Dodane przez: bogusia82

Pierś z kaczki pieczona w winie

Piersi z kaczki często przyrządzam...

piers kaczki w winno miodowym sosie

Dodane przez: Bożena Z.

Pierś kaczki w winno-miodowym sosie

smacznie prosto, aromatycznie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE