Pierogi leniwe na bogato

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pierogi leniwe w troszkę bardziej urozmaiconej wersji.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na pierogi leniwe:
    - twaróg chudy lub półtłusty - 250 g,
    - mąka pszenna - 4 czubate łyżki,
    - jajko "L" - 1 szt.,
    - szczypta soli,
    - szczypta cukru.

    Dodatki:
    - jogurt naturalny,
    - borówki świeże,
    - prażone płatki migdałowe,
    - sos malinowy (może być gotowy, jak do lodów).

    Dodatkowo:
    - masło do podsmażenia,
    - mąka do podsypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi leniwe na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy osoloną wodę w garnku. Do miski wrzucamy twaróg, mąkę, całe jajko, sól i cukier. Rozrabiamy wszystko widelcem. Po połączeniu składników przekładamy masę na posypaną mąką deskę. Wierzch również delikatnie posypujemy mąką. Pierogi mogą się troszkę kleić, ale mąka powinna pomóc. Spłaszczamy na wysokość ok 1-1,5 cm. Kroimy trójkąty nożem i za pomocą drewnianej szpatułki wkładamy do gotującej się wody. Od wypłynięcia gotujemy ok 2-3 minut na wolnym ogniu, żeby się nie rozpadły. Wyjmujemy z wody na talerz, pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy je zjeść na ciepło od razu po ugotowaniu, ale u mnie mają większe "branie" podsmażone na maśle :) Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę masła i podsmażamy na złoty kolor z dwóch stron. Przekładamy na talerz i polewamy jogurtem naturalnym i sosem malinowym, posypujemy borówkami i prażonymi płatkami migdałów.

Porady

Do podanego przepisu pasują wszystkie owoce sezonowe, jak maliny, truskawki, jagody czy porzeczki. Dla mniej dbających o linie można zastąpić jogurt naturalny śmietaną kwaśną 12 % :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Migdały Owoce Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować