Słoneczna sałatka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moje wersja sałatki nicejskiej z tuńczykiem :)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałata rzymska - 1 szt. /mix sałat - pół opakowania,
    Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym w puszcze - 1 puszka,
    Kukurydza z puszki - ok 6 łyżek,
    Jajko ugotowane na twardo - 3 szt.,
    Fasola czerwona z puszki - ok 4 łyżki,
    Pomidor - 2 średnie sztuki,
    Oliwki czarne - ok 10 szt.,
    Ser owczy w plastrach - 4 plastry,
    Kiełki rzodkiewki - pół opakowania,
    Oliwa - 6 łyżek,
    Sól,
    Pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Słoneczna sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcja na jeden talerz ( składniki wystarczą na przygotowanie dwóch talerzy sałatki).
    Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Na sałacie układamy kolejno:
    - odsączonego tuńczyka - pół opakowania,
    - pokrojonego w dużą kostkę pomidora,
    - 3 łyżki kukurydzy,
    - 2 łyżki fasoli czerwonej,
    - oliwki czarne w całości- ok 5 szt.
    - pokrojony ser owczy w plastrach - 2 plastry,
    - kiełki rzodkiewki,
    - jajko pokrojone na ćwiartki - 1,5 jajka.
    Na wierzchu polewamy oliwą - 3 łyżki, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Dla miłośników sosów, możemy wymieszać oliwę (6 łyżek) z solą, z pieprzem, z 0,5 łyżeczki miodu i z 1 łyżeczką soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować