Słoneczna sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcja na jeden talerz ( składniki wystarczą na przygotowanie dwóch talerzy sałatki).
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Na sałacie układamy kolejno:
- odsączonego tuńczyka - pół opakowania,
- pokrojonego w dużą kostkę pomidora,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 2 łyżki fasoli czerwonej,
- oliwki czarne w całości- ok 5 szt.
- pokrojony ser owczy w plastrach - 2 plastry,
- kiełki rzodkiewki,
- jajko pokrojone na ćwiartki - 1,5 jajka.
Na wierzchu polewamy oliwą - 3 łyżki, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
Dla miłośników sosów, możemy wymieszać oliwę (6 łyżek) z solą, z pieprzem, z 0,5 łyżeczki miodu i z 1 łyżeczką soku z cytryny.
Komentarze