Risotto szpinakowe z łososiem

3 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Aromatyczne risotto ze szpinakiem podawane ze smażonym łososiem.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łosoś - ok 300-400 g,
    - bulion - może być z kostki - ok 1 l,
    - ryż do risotto - 1 szklanka,
    - cebula - 1 średnia szt.,
    - czosnek - 3 ząbki,
    - masło - 2 łyżki,
    - ser żółty typu parmezan/cheddar (tarty) - ok 1 łyżka,
    - szpinak świeży baby lub mrożony - ok 150 g,
    - olej - 2 łyżki,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto szpinakowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy ryż i lekko podsmażamy na szklisto. Stopniowo podlewamy bulionem, aż do miękkości ryżu. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy szpinak (baby - umyty, całe liście lub mrożony) i zmiażdżony czosnek. Solimy. Podsmażamy do odparowania wody. Przerzucamy szpinak do gotującego się ryżu i mieszamy. Do ciepłego risotto zdjętego już z palnika, dodajemy łyżkę masła i ser. Mieszamy.
    Łososia solimy i oprószamy pieprzem. Dzielimy na dwie porcje. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy łososia po ok 3 minuty z każdej strony ( długość smażenia zależy od grubości ryby).
    Podajemy rybę na risotto.

Porady

Trzeba uważać, żeby nie przeciągnąć za długo ryby na patelni, żeby była soczysta. Risotto można podawać same jako danie lub z grillowaną piersią kurczaka, albo rybą innego gatunku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować