Piernikowy sernik bez sera z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tzw. styropian na piernikowym spodzie z dodatkiem masy marcepanowej jako kwintesencja Świąt

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    250 g masła
    1,5 łyżeczki proszku
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    cynamon, przyprawa do piernika (wedle uznania, u mnie całe opakowanie cynamonu i ok. 2 łyżki przyprawy do piernika)
    łyżeczka kakao (opcjonalnie)
    szczypta soli

    Pianka:
    1200 g kwaśnej śmietany 18%
    szklanka cukru
    2 budynie śmietankowe (po 40g)
    6 białek
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    masa marcepanowa
    ew. powidła, wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Piernikowy sernik bez sera z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, przyprawami, wbijamy żółtka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta podnosząc boczki na ok. 1 cm i nakłuwając widelcem.

    Podpiekamy w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut. Układamy na schłodzonym cieście masę marcepanową w dowolnej ilości.

    Ubijamy białka na sztywno z solą, wsypujemy cukier i miksujemy do gładkiej bezy. Następnie miksujemy z proszkiem budyniowym. Dodajemy stopniowo śmietanę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzony spód, resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni do upieczenia ciasta z wierzchu. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cynamon Marcepan Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

To może cię zainteresować