Piernikowy sernik bez sera z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, przyprawami, wbijamy żółtka, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą część ciasta podnosząc boczki na ok. 1 cm i nakłuwając widelcem.
Podpiekamy w temp. 180 stopni ok. 10-15 minut. Układamy na schłodzonym cieście masę marcepanową w dowolnej ilości.
Ubijamy białka na sztywno z solą, wsypujemy cukier i miksujemy do gładkiej bezy. Następnie miksujemy z proszkiem budyniowym. Dodajemy stopniowo śmietanę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na schłodzony spód, resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni do upieczenia ciasta z wierzchu. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Komentarze