Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przepis na tortownicę , wyrabiamy ciasto kruche: 3 żółtka utrzeć ze szklanką cukru oraz kostką margaryny w temperaturze pokojowej, dodać 3 łyżki śmietany, 4 szklanki mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wyrobić ciasto, kiedy ciasto będzie gotowe owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.
Formę wysmarować margaryną , obtoczyć mąką i wyłożyć połowę schłodzonego ciasta, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Przygotować masę : 3 śmietany połączyć z 3 budyniami , połową szklanki cukru, startą skórką z cytryny oraz cukrem wanilinowym , dokładnie zmiksować przez około 5min.
5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć delikatnie łyżką z masą serową .
Masę serową wylać na wcześniej starte ciasto w formie, na górę zetrzeć drugą część ciasta . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 50-60min.
Gotowe ciasto można posypać do dekoracji cukrem pudrem.
Komentarze