Sernik bez sera

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny, lekki, idealny na jesień sernik bez sera.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    3 żółtka
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki śmietany 18% lub mleka
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    3 śmietany 18% 400ml
    3 budynie waniliowe z cukrem
    Pół szklanki cukru
    5 białek + szczypta soli
    Starta skórka z cytryny
    Cukier wanilinowy

    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Przepis na tortownicę , wyrabiamy ciasto kruche: 3 żółtka utrzeć ze szklanką cukru oraz kostką margaryny w temperaturze pokojowej, dodać 3 łyżki śmietany, 4 szklanki mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wyrobić ciasto, kiedy ciasto będzie gotowe owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na minimum godzinę.

    Formę wysmarować margaryną , obtoczyć mąką i wyłożyć połowę schłodzonego ciasta, zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.

    Przygotować masę : 3 śmietany połączyć z 3 budyniami , połową szklanki cukru, startą skórką z cytryny oraz cukrem wanilinowym , dokładnie zmiksować przez około 5min.

    5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, połączyć delikatnie łyżką z masą serową .

    Masę serową wylać na wcześniej starte ciasto w formie, na górę zetrzeć drugą część ciasta . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 50-60min.

    Gotowe ciasto można posypać do dekoracji cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować