Piernikowy sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Znana jest wersja seromaku, sernika, ja polecam przepis na sernik piernikowy idealny na świąteczny deser.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHE CIASTO CZEKOLADOWE:
    200g mąki pszennej
    15g kakao
    5g przyprawy do piernika
    75g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    150g margaryny
    1 żółtko
    SPÓD PIERNIKOWY:
    180g margaryny i trochę do posmarowania blaszki
    140g czekolady deserowej
    100g miodu
    15g przyprawy do piernika
    4 jajka
    40g cukru trzcinowego
    2 opakowania cukru wanilinowego
    125g mąki pszennej tortowej
    20g mąki ziemniaczanej
    10g proszku do pieczenia
    MASA SEROWA:
    1 kg twarogu sernikowego
    150g cukru
    50g margaryny miękkiej
    2 opakowania cukru wanilinowego
    40g budyniu waniliowego w proszku (1 opakowanie)
    200ml śmietanki 30%
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik

Piernikowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, i cukier wanilinowy oraz margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem, w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w kulke i wkładamy do zamrażalnika.
    SPÓD SERNIKOWY:
    W garnku rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwile mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy! Następnie studzimy.
    Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a nastepnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy i pieczemy w temp. 160'C termoobieg lub 180'C bez termoobiegu przez ok. 20 min. Upieczone ciasto studzimy i odkrajamy wierzch.
    MASA SEROWA:
    Do wysokiej misy wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, miękką margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę, po1 jajku, mieszamy do uzyskania kremowej masy. Gotową masę równo rozprowadzamy na spodzie piernikowym. Na tarce ścieramy kruche ciasto wyciągniete z zamrażalki i równo rozprowadzamy na wierzchu sernika. tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C bez termoobiegu i pieczemy ok. 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok.25min.

Porady

Wierzch przestudzonego sernika można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować