Piernikowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO:
Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, i cukier wanilinowy oraz margarynę. Wszystkie składniki wyrabiamy mikserem, w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko. Kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w kulke i wkładamy do zamrażalnika.
SPÓD SERNIKOWY:
W garnku rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód, co chwile mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Całość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy! Następnie studzimy.
Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a nastepnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy i pieczemy w temp. 160'C termoobieg lub 180'C bez termoobiegu przez ok. 20 min. Upieczone ciasto studzimy i odkrajamy wierzch.
MASA SEROWA:
Do wysokiej misy wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, miękką margarynę, cukier wanilinowy oraz budyń w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem. Podczas mieszania stopniowo dodajemy śmietankę, po1 jajku, mieszamy do uzyskania kremowej masy. Gotową masę równo rozprowadzamy na spodzie piernikowym. Na tarce ścieramy kruche ciasto wyciągniete z zamrażalki i równo rozprowadzamy na wierzchu sernika. tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C bez termoobiegu i pieczemy ok. 50 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok.25min.
Porady
Wierzch przestudzonego sernika można posypać cukrem pudrem.
Komentarze