Sernik imbirowo-piernikowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W tym roku podczas przygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    ½ kostki masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżka przyprawy korzennej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka śmietany 18%

    Masa serowa:
    1 kg twarogu mielonego
    1 szklanka cukru
    2 łyżki miękkiego masła
    1 łyżka startego świeżego imbiru
    3 białka- z ciasta kruchego
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy
    100 ml śmietany 18%
    2 łyżki mleka w proszku

    Sos czekoladowo-pomarańczowy:
    10 dag gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców
    150 ml śmietanki kremowej
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Desery

Sernik imbirowo-piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm.
    Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.
  • 2. Masa serowa:
    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

    Twaróg z kostki mielimy umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy śmietanę, wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy krótko tylko do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy.

    Masę serową wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
  • 3. Sos pomarańczowo-czekoladowy:
    Sok z pomarańczy zagotowujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy. Sernik polewamy sosem na talerzykach. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Imbir Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować