Pierniczki Katarzynki

4.5 (165 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pierniczki mięciutkie jak puch. Idealne do porannej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 250 g gotowanych ziemniaków
    - 250 g miodu
    - 150 g cukru
    - 125 g masła
    - 450 g mąki
    - 1 łyżka przyprawy do piernika
    - 1,5 łyżki kakao
    - 1 płaska łyżeczka sody
    - 1 jajo
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ciastka

Pierniczki katarzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane gorące ziemniaki rozgnieść prasą do ziemniaków. Miód wlać do garnka, podgrzać i wsypać cukier. Podgrzewać mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodać masło i mieszać do połączenia składników. Dodać rozgniecione ziemniaki i zmiksować na gładką masę. Przestudzoną masę przełożyć do dużej miski, dodać przyprawę do piernika, mąkę, kakao, jajo i sodę. Wyrobić ciasto, a gdy się już nie klei rozwałkować na ok 5 mm i wykrawać foremkami. Ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku w 160 st. C ok 10 minut w termoobiegu.

Porady

Przy mieszaniu trzeba uważać, żeby cukier się nie skarmelizował.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować