Pierniczki Katarzynki

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Są to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Moja interpretacja pierniczków Katarzynek jest mocno piernikowa, pachnąca cynamonem i imbirem. Są przy tym mięciutkie i bardzo wilgotne. W szczelnie zamkniętym pomieszczeniu mogą poleżeć nawet do tygodnia. Gwarantuje wam jednak, że znikną wcześniej.

  • 1 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
    180 g mąki żytniej
    120 g cukru trzcinowego
    80 g miękkiego masła
    80 g płynnego miodu
    30 g przyprawy do piernika(3 łyżki)
    30 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki)
    1 jajko
    krem dekoracyjny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki Ciasto

Pierniczki katarzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód wraz cukrem i masłem rozpuszczam. Studzę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodaję przestudzony miód i jajko. Zagniatam gładkie ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyjmuję i wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 cm. Wykrawam gwizdki i inne dowolne kształty. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10-12 minut w 180 stopniach. Studzę. Wystudzone ciasteczka dekoruję kremem dekoracyjnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Bakalie Mąka pszenna Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować