Pasztet drobiowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw (ja gotowałam w szybkowarze), pod koniec gotowania dodać włoszczyznę, gotować do miękkości warzyw, następnie wyjąć i ostudzić.
2.W tym czasie drobno pokrojoną cebulkę i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki usmażyć na oliwie. Bułeczkę zamoczyć w wodzie.
3.Ostudzonego kurczaka dokładnie obrać z mięsa, dodać odrobinę skóry ze skrzydełek (mi wyszło ok 700g mięsa). Zmielić w maszynce razem z cebulką, pieczarkami, 2 marchewkami z rosołu, odciśnietą z wody bułeczką (ja użyłam rozdrabniacza), dodać 1/5 szklanki bulionu z kurczaka, przyprawić solą, białym pieprzem.
4.Gotową masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniki w temp 180 stopni ok 1-1,2h. Gotowy wystudzić - pasztet gotowy :)
Komentarze