Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę!

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny, puszysty i smaczny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    5 jajek
    0,75 szklanki cukru
    0,75 szklanki mąki
    0,25 szklanki mąki ziemniaczanej
    odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)

    MASA:

    500 g śmietanki kokosowej (u mnie z dwóch puszek mleczka kokosowego)
    400 g jogurtu greckiego
    180 g jogurtu naturalnego
    6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzątku
    6 łyżek cukru pudru (można więcej)
    opakowanie cukru z wanilią

    DODATKI:

    poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu)
    owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni
    80 g czekolady gorzkiej, posiekanej
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 3. MASA: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jogurty, połączyć. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać kilka łyżek ubitej śmietanki z jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować).
  • 4. UŁOŻENIE TORU

    Pierwszy blat ułożyć w tortownicy,
    Nasączyć połową ponczu,
    Nałożyć kilka łyżek masy,
    Ułożyć wiśnie,
    Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy),
    Przykryć drugim blatem,
    Nasączyć resztą ponczu,
    Nałożyć kilka łyżek masy,
    Ułożyć jagody,
    Przykryć resztą masy,
    Posypać czekoladą
  • 5. Tort chłodzić w lodówce przez całą noc. Później zajadać!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt Masa kokosowa Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować