500 g śmietanki kokosowej (u mnie z dwóch puszek mleczka kokosowego)
400 g jogurtu greckiego
180 g jogurtu naturalnego
6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/4 szklanki wrzątku
6 łyżek cukru pudru (można więcej)
opakowanie cukru z wanilią
DODATKI:
poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu)
owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni
80 g czekolady gorzkiej, posiekanej
Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.
2.Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
3.MASA: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jogurty, połączyć. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać kilka łyżek ubitej śmietanki z jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować).
4.UŁOŻENIE TORU
Pierwszy blat ułożyć w tortownicy,
Nasączyć połową ponczu,
Nałożyć kilka łyżek masy,
Ułożyć wiśnie,
Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy),
Przykryć drugim blatem,
Nasączyć resztą ponczu,
Nałożyć kilka łyżek masy,
Ułożyć jagody,
Przykryć resztą masy,
Posypać czekoladą
5.Tort chłodzić w lodówce przez całą noc. Później zajadać!
Komentarze