Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Polecam wszystkim te paszteciki - są pyszne .

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - podudzia z kurczaka: 3 sztuki
    - pieczarki: 6 sztuk
    - cebula biała: 1 sztuka
    - olej roślinny: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - bułka (czerstwa): 0.5 sztuki
    - włoszczyna posiekana pęczek: 1 sztuka
    - kostka bulionu drobiowego: 1 sztuka
    - ziarenka smaku: 1 łyżeczka
    - jajko surowe: 1 sztuka
    - Czosnek granulowany: 0.75 łyżeczki
    - pieprz kolorowy: 1 szczypta
    - sól,: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Pasztet

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia myjemy i gotujemy z włoszczyzną i ziarenkami smaku oraz kostką rosołową.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na lekko złoty kolor. Pieczarki siekamy drobno i smażymy. Cebulę i pieczarki miksujemy drobno w rozdrabniaczu. Ugotowane podudzia oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do rozdrabniacza i bardzo drobno miksujemy.
  • 3. Bułkę nasączamy w wywarze z udek i też miksujemy. Wkładamy wszystko do jednej miski. Dodajemy jajko i rozpuszczone (ale nie gorące) masło i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • 4. Blachę do pasztetu smarujemy dokładnie masłem i układamy masę. Zapiekamy w 180 C około 40 minut.

    Po ostygnięciu wyjmujemy i dekorujemy listkami laurowymi i zielem angielskim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Udka z kurczaka Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować