1.Mleko podgrzać żeby było letnie rozpuścić w nim drożdże i cukier lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce.Po około 15 minutach dodać mąkę, rozpuszczone masło,olej, rum,żółtka, jajko i dokładnie wyrobić (jeśli ciasto będzie się kleiło dodajemy odrobinę mąki ) wyrabiamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki.Pozostawiamy na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu.Ciasto ma podwoić swoją wielkość.
2.Następnie ciasto wyjmujemy zagniatamy i wałkujemy na około 2 cm wycinamy szklanką krążki nakładamy marmoladę i zwijamy .Odstawiamy na około 25 minut.W garnku rozgrzewamy olej (na małym ogniu) pieczemy do złotego koloru z obu stron.Wyjmujemy na papier do odsączenia, zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ;)
Porady
Aby wyszły białe obwódki ciasto musi dobrze wyrosnąć a pączki mają pływać w oleju nie dotykając dna
Komentarze