Sernik cytrynowo-pomarańczowy

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny, kremowy, puszysty sernik o smaku cytryny i pomarańczy

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód
    1/3 kostki Kasi
    1,5 szklanki mąki (u mnie typ 00) może być tortowa
    1 łyżka kwaśniej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    12 łyżek cukry
    1 całe jajko
    Masa serowa
    1 kg sera waniliowego z wiaderka President
    250 g serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru pudru
    330 ml śmietany 30 %
    2 budynie waniliowe
    5 jajek L(całych)
    Wierzch
    500 ml śmietany 18 %
    5 łyżek cukru
    100 g skórki z pomarańczy
    otarta skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik cytrynowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód
    Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na wyścieloną papierem do pieczenia blachę 29x30
  • 2. Masa serowa
    Sery mieszamy na wolnych obrotach z cukrem pudrem, budyniami. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy na końcu dodajemy śmietanę.Masę wylewamy na spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez 50 minut(termoobieg)
  • 3. Wierzch
    Śmietanę mieszamy z cukrem
    Po 50 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i na ciepłe wylewamy śmietanę zmieszaną z cukrem, na to wysypujemy skórkę z pomarańczy i posypujemy otartą skórką cytrynową. Pieczemy jeszcze 15 minut w 170 stopniach C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować