Delikatny, kremowy, puszysty sernik o smaku cytryny i pomarańczy
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Spód
1/3 kostki Kasi
1,5 szklanki mąki (u mnie typ 00) może być tortowa
1 łyżka kwaśniej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
12 łyżek cukry
1 całe jajko
Masa serowa
1 kg sera waniliowego z wiaderka President
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
330 ml śmietany 30 %
2 budynie waniliowe
5 jajek L(całych)
Wierzch
500 ml śmietany 18 %
5 łyżek cukru
100 g skórki z pomarańczy
otarta skórka z cytryny
Sernik cytrynowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na wyścieloną papierem do pieczenia blachę 29x30
2.Masa serowa
Sery mieszamy na wolnych obrotach z cukrem pudrem, budyniami. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy na końcu dodajemy śmietanę.Masę wylewamy na spód. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez 50 minut(termoobieg)
3.Wierzch
Śmietanę mieszamy z cukrem
Po 50 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika i na ciepłe wylewamy śmietanę zmieszaną z cukrem, na to wysypujemy skórkę z pomarańczy i posypujemy otartą skórką cytrynową. Pieczemy jeszcze 15 minut w 170 stopniach C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Smacznego
Komentarze