Pączki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z papieru do pieczenia wyciąć 15 kwadratów o boku 10cm i posmarować je olejem.
2.W niewielkim garnku zagotować 250ml wody z masłem i szczyptą soli. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i wsypać mąkę, cały czas szybko mieszając. Całość ucierać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek. Odstawić do przestudzenia.
3.Następnie ciasto należy zmiksować wbijając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać koła na przygotowane wcześniej kawałki papieru.
4.W szerokim garnku rozgrzać olej. Wkładać pączki partiami i po chwili wyjmować papierki. Smażyć około 5 minut z każdej strony aż do złotego koloru. Po usmażeniu odsączać na kuchennym ręczniku papierowym.
5.Do miseczki wlać 2 łyżki wody i 2 łyżki soku z cytryny, cały czas mieszając dosypywać taką ilość cukru pudru aż lukier zrobi się gęsty. Udekorować pączki.
Komentarze