Makowiec japoński

4.51 (199 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jedno z tradycyjnych wypieków przygotowywanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Makowiec japoński znany jest również jako makowiec z jabłkami. Delikatne i bardzo wilgotne ciasto wypełnione po brzegi bakaliami z lekko migdałowym aromatem. Wykończone polewą czekoladową, ale to kwestia indywidualna co lubicie bardziej. Ciasto bardzo szybko się robi gdyż nie ma żadnego spodu kruchego, a to dodatkowy atut tego ciasta przy świątecznym zawirowaniu. Godne polecenia !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 42 x 25 cm

    gotowy mielony mak 400 g
    jabłka winne 4-5 sztuk
    roztopione masło 130 g
    cukier drobny kryształ 2/3 szklanki
    cukier wanilinowy 16 g
    aromat migdałowy
    jajka 9
    mielone orzechy włoskie, migdały 1,5 szklanki
    rodzynki 1/2 szklanki
    kasza manna 10-12 łyżek
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    szczypta soli
    Polewa czekoladowa

    masło lub margaryna 150 g
    mleko lub woda 1/3 szklanki
    cukier drobny kryształ 1/2 szklanki
    gorzkie kakao 3-4 kopiaste łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i zasypujemy kaszą manną.
    Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy mak, jabłka z kaszą, bakalie, masło, proszek do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pianę dodajemy partiami i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
    Formę smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170 °C (wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Ciasto od razu po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
    Margarynę, cukier, mleko umieszczamy w rondlu i rozpuszczamy, co jakiś czas mieszając. Kakao przesiewamy i dodajemy na samym końcu, mieszamy energicznie i odstawiamy na parę minut. Polewę wylewamy na ciasto, wyrównujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować