Makowiec japoński

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Propozycja na świąteczny stół. Pyszny wilgotny makowiec.
Nie ma tu żadnego ciasta, jest tylko masa makowa
z jabłkami i bakaliami.
Nie ma też mąki. Makowiec jest prosty w wykonaniu. Nie trzeba zawijać i kombinować
Po prostu łączy się wszystkie składniki w misce i przekłada do tortownicy.
Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie tu pasuje.
Piekłam w tortownicy 24 cm.

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. maku mielonego
    500 ml. mleka
    120 g. masła
    200 g. cukru pudru
    6 jajek
    6 łyżek kaszy manny
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
    2 większe jabłka
    garść orzechów (u mnie laskowe)
    2 łyżki płatków migdałów
    2 łyżki suszonej żurawiny
    4 suszone morele

    Polewa:
    100 g. czekolady mlecznej
    50 g. śmietanki 30 %

    Dodatkowo:
    mielone migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec japoński 1. Mleko zagotować. Mak przełożyć do miski, zalać gorącym mlekiem.
    Zostawić pod przykryciem na około godzinę. Po tym czasie odcedzić na sicie
    wyłożonym gazą. Odcisnąć z nadmiaru mleka.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku.

    Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.

    W misce utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ucierać jeszcze
    kilka minut do powstania puszystej masy.
    Następnie dodać mak i wymieszać. Dodać utarte jabłka, kaszę i proszek do pieczenia.
    Zmiksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić orzechy, płatki migdałów,
    żurawinę i pokrojone drobno morele. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.
    Jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  • Makowiec japoński 2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie
    papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 50 minut.
  • Makowiec japoński 3. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać,
    aż czekolada się rozpuści.
    Wystudzone ciasto udekorować polewą i mielonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować