Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka, posiekane na mniejsze części orzechy, rodzynki oraz skórki kandyzowane i wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy makowej. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach i ostudzić. Masło roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko i chwilę gotować często mieszając. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać kolorową posypką.
Komentarze