Makowiec japoński

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i wilgotne ciasto, z dużą ilością bakalii.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek,
    850 g masy makowej,
    5 jabłek,
    100 g rodzynek,
    100g mieszanki skórek kandyzowanych,
    100g orzechów włoskich,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    10 łyżek kaszy manny,
    skórka otarta z 1/2 cytryny.

    Polewa :
    50 g masła,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki kakao,
    3 łyżki mleka,
    kolorowa posypka.
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka, posiekane na mniejsze części orzechy, rodzynki oraz skórki kandyzowane i wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny i wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy makowej. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 175 stopniach i ostudzić. Masło roztopić, dodać cukier, kakao oraz mleko i chwilę gotować często mieszając. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować