REKLAMA

Makowiec japoński

wyświetlono: 5497 | dodany do książki kucharskiej: 11 | polecenia: 1

Makowiec japoński to ciasto, które szybko się robi i jest smaczne. Taki makowiec po japońsku jest wilgotny dzięki dodatkowi owoców. Świetnie smakuje makowiec japoński z jabłkami. Oto niezawodny przepis na pyszne ciasto.

opublikowany: 13.10.2020
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 500 g maku
    250 g masła
    350 g cukru
    8 jaj
    600 g jabłek
    9 łyżek grysiku
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ocena:

(średnia 5 z 167 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Makowiec japoński - przepis:
    Na początek mak należy sparzyć i przemleć. Następnie masło trzeba utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, gdy będzie dobrze utarte dodać ciepłe jabłka (starte na grubej tarce). Następnie trzeba dodać mak, pianę z białek , grysik i proszek do pieczenia. Makowiec japoński należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godz. Ciasto japońskie z makiem jest gotowe do podania.

Notka redakcyjna

Makowiec japoński - przepisy na ciasto

Makowiec japoński to świetne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. W szybki sposób można przygotować makowiec japoński z makiem z puszki. Przepis na makowiec japoński świetnie smakuje z dodatkiem bakalii. Warto sięgnąć po orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, suszoną żurawinę, suszone śliwki lub suszone wiśnie. Jeżeli skorzystamy z suszonych, wędzonych śliwek ciasto nabierze oryginalnego dymnego aromatu. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością. Wtedy ciasto będzie przeznaczone jedynie dla wytrawnych smakoszy. Ciasto japońskie z makiem i jabłkami będzie wilgotne i dłużej zachowa świeżość niż standardowy makowiec. Japoński makowiec to także okazja do eksperymentowania z dodatkiem konfitur i dżemów. Świetnie sprawdzą się powidła śliwkowe, które nadadzą odpowiedniej kwasowości. Gotowy makowiec japoński z powodzeniem można przygotować w tortownicy, w keksówce albo jako mniejsze muffiny.

Porady

Makowiec japoński świetnie smakuje z kawałkami gruszek lub z nasączonymi suszonymi morelami. Tak przygotowany makowiec japoński może uświetnić rodzinne spotkanie albo imprezę w gronie znajomych. Ciasto z makiem po japońsku to także deser, który podacie jako urodzinowy podwieczorek albo imieninowy smakołyk.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agus11013 agus11013

MAKOWIEC JAPOŃSKI

"Nie obfitość wiedzy, ale wewnętrzne odczuwanie i smakowanie rzeczy zadowala i nasyca duszę"

kategoria: Desery opublikowany: 17.05.2015 | wyświetlono: 4455 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: zielony liść zielony liść

Makowiec japoński

Makowiec to ciasto w sam raz na święta, ten upiekłam na kruchym spodzie.

kategoria: Ciasta makowiec Desery polewa opublikowany: 13.12.2016 | wyświetlono: 2152 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE