Makowiec japoński

  • wyświetlono: 5028 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Makowiec japoński to ciasto, które szybko się robi i jest smaczne. Taki makowiec po japońsku jest wilgotny dzięki dodatkowi owoców. Świetnie smakuje makowiec japoński z jabłkami. Oto niezawodny przepis na pyszne ciasto.

anet

Składniki

500 g maku
250 g masła
350 g cukru
8 jaj
600 g jabłek
9 łyżek grysiku
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec japoński

  • 1. Makowiec japoński - przepis:
    Na początek mak należy sparzyć i przemleć. Następnie masło trzeba utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, gdy będzie dobrze utarte dodać ciepłe jabłka (starte na grubej tarce). Następnie trzeba dodać mak, pianę z białek , grysik i proszek do pieczenia. Makowiec japoński należy piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 1 godz. Ciasto japońskie z makiem jest gotowe do podania.

Makowiec japoński - przepisy na ciasto

Makowiec japoński to świetne ciasto, które można przygotować nie tylko na święta Bożego Narodzenia. W szybki sposób można przygotować makowiec japoński z makiem z puszki. Przepis na makowiec japoński świetnie smakuje z dodatkiem bakalii. Warto sięgnąć po orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki, suszoną żurawinę, suszone śliwki lub suszone wiśnie. Jeżeli skorzystamy z suszonych, wędzonych śliwek ciasto nabierze oryginalnego dymnego aromatu. Jednak należy pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością. Wtedy ciasto będzie przeznaczone jedynie dla wytrawnych smakoszy. Ciasto japońskie z makiem i jabłkami będzie wilgotne i dłużej zachowa świeżość niż standardowy makowiec. Japoński makowiec to także okazja do eksperymentowania z dodatkiem konfitur i dżemów. Świetnie sprawdzą się powidła śliwkowe, które nadadzą odpowiedniej kwasowości. Gotowy makowiec japoński z powodzeniem można przygotować w tortownicy, w keksówce albo jako mniejsze muffiny.

Porady

Makowiec japoński świetnie smakuje z kawałkami gruszek lub z nasączonymi suszonymi morelami. Tak przygotowany makowiec japoński może uświetnić rodzinne spotkanie albo imprezę w gronie znajomych. Ciasto z makiem po japońsku to także deser, który podacie jako urodzinowy podwieczorek albo imieninowy smakołyk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec japoński

Dodane przez: Bilcia

Makowiec japoński

Pyszne ciasto bez mąki dla odchudzających...

image-1v57rwp

Dodane przez: elapolo

Japoński makowiec

To połączenie maki i jabłek jest...

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Dodane przez: Jaga85

Japoński makowiec z pijaną śliwką

Makowiec japoński to jeden z moich...

makowiec japoński

Dodane przez: kowwioleta

makowiec japoński

Pyszna masa makowa z połączeniem...

image-26geolv

Dodane przez: Ewelina Marcin

Japoński makowiec z musem jabłkowym

Idealne ciasto dla fanów makowca...

Makowiec japoński ze śmietaną

Dodane przez: juchab

Makowiec japoński ze śmietaną

Rozkosz podniebienia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE