Letni chłodnik z botwinki i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.W dużym garnku (5l) rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojoną drobno cebulę lekko zeszklić, dodać pokrojonego w półtalarki pora, poszatkowaną kapustę, 3 posiekane ząbki czosnku, posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Następnie zalać całość zimną wodą (około 2,5l).
2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy. Rzodkiewki pokroić w półplasterki i także dodać.
3. Botwinkę dobrze wypłukać, oddzielić liście od łodyg. Łodygi pokroić na około 1cm kawałki, wrzucić do garnka. Liście poszatkować i włożyć około 5 minut później. Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
4.Zupę zestawić z ognia, dodać ocet (lub sok z cytryny), przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz śmietanę. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Gdy zupa wystygnie dodać jogurt.
Komentarze