Letni chłodnik z botwinki i młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka, orzeźwiająca zupa na upalne letnie dni :-). Pyszna, bogata w smaku, pozycja obowiązkowa dla wielbicieli zup ;-).

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ½ dużej główki młodej kapusty lub jedna mała

    ½ pora (biła część)

    1 cebula

    6 średnich ziemniaków

    6 ząbków czosnku

    10 rzodkiewek

    duży pęczek młodych liści z buraków wraz z łodygami (około 3l)

    sól, pieprz

    2 łyżki octu lub soku z cytryny

    200ml śmietany 18% do zup

    400ml jogurtu naturalnego

    2 łyżki oleju

    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Botwinka

Letni chłodnik z botwinki i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W dużym garnku (5l) rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojoną drobno cebulę lekko zeszklić, dodać pokrojonego w półtalarki pora, poszatkowaną kapustę, 3 posiekane ząbki czosnku, posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Następnie zalać całość zimną wodą (około 2,5l).

    2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy. Rzodkiewki pokroić w półplasterki i także dodać.

    3. Botwinkę dobrze wypłukać, oddzielić liście od łodyg. Łodygi pokroić na około 1cm kawałki, wrzucić do garnka. Liście poszatkować i włożyć około 5 minut później. Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    4.Zupę zestawić z ognia, dodać ocet (lub sok z cytryny), przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz śmietanę. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Gdy zupa wystygnie dodać jogurt.

    5. Podawać na zimo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować