REKLAMA

Sałatka grecka z kapustą pekińską

wyświetlono: 527 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Świetnie sprawdzi się na grilla, obiad a także jako lekka przekąska. Mi najbardziej smakuje podana z chlebem ziołowym :-). Sekretem mojego wykonania tej sałatki jest sposób doprawienia serem feta, który naprawdę dodaje smaku i robi różnicę.

opublikowany: 17.09.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
    4 duże lub 6 małych pomidorów (najlepsze są mięsiste np. polne, paprykowe)
    6 ogórków gruntowych lu 2 szklarniowe
    1 papryka słodka (czerwona, żółta, zielona lub biała)
    200g sera typu feta
    1 średnia cebula
    4 łyżki oleju
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa umyj i osusz. Kapustę przetnij na ćwiartki, następnie pokrój w około centymetrowej grubości paski. Włóż do dużej miski.
    2. Pomidory, ogórki oraz paprykę pokrój na duże kawałki.
    3. Cebulę poszatkuj w cieniutkie pół-talarki.
    4. Ser feta pokrój w kostki, 1/3 dodaj do warzyw, polej olejem całość wymieszaj rozgniatając ser feta, zęby razem z olejem i sokiem z warzyw utworzył sos, który otoczy warzywa.
    5. Dodaj pozostały ser feta i delikatnie wymieszaj.

Porady

Zamiast kapusty pekińskiej można użyć sałaty lodowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ilka222 ilka222

Sałatka z kapustą pekińską

Moja ulubiona sałatka:)

kategoria: Sałatki sos tatarski opublikowany: 22.01.2011 | wyświetlono: 3185 Książki kucharskie: 10 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Grecka sałatka jaglana

Pyszna i zdrowa sałatka doskonała do mięsa z grilla.

kategoria: Sałatki sałatka grecka opublikowany: 20.06.2017 | wyświetlono: 4968 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE