Lasagne z cukinii

4.5 (197 ocen)

Można powiedzieć, że to lasagne na opak ;) Zamiast płatów makaronu ma cukinie a makaron znajdziemy w nadzieniu :) Całość jest tak pyszna, że uznałam ją za najlepszą lasagne jaką jadłam, polecam :)

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    200 g makaronu kolanka
    pół czerwonej papryki
    średni, soczysty pomidor
    kawałek papryczki chili (ok. 2 cm)
    mała cebula cukrowa
    150 ml przecieru pomidorowego z kartonika
    kilka listków bazylii
    łyżka masła

    sos:

    25 g wyrazistej, pikantnej gorgonzoli
    5-6 łyżek śmietany 12 %
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Lasagne z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę.

    Gdy lekko się zrumieni dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i posiekane chili.

    Chwilę podsmażamy po czym dodajemy pokrojonego pomidora.

    Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną bazylię.

    Do całości dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.
  • Lasagne z cukinii 2. Cukinie myjemy i tniemy na cienkie plasterki.

    Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.

    Wykładamy je plastrami cukinii a na niej jedną warstwę nadzienia.

    Postępujemy tak do wykorzystania wszystkich składników.
  • 3. W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy ser dodając do niego śmietanę i mleko.

    Gdy całość się połączy zalewamy powstałym sosem lasagne.

    Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Cukinia Makaron Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować