REKLAMA

Lasagne – szybka i łatwa

wyświetlono: 92912 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Większość przepisów jest skomplikowania, poniżej przedstawiam wersję prostą i szybką do przygotowania.

opublikowany: 23.12.2013
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie makaronu lasagne
    30 dag startego żółtego sera
    Olej do smażenia
    Trochę startej gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek

    Nadzienie
    500g mięsa mielonego
    2 duże cebule
    30 dag pieczarek
    2 ząbki czosnku
    Mała puszka kukurydzy
    Sos neapolitański (gotowy)

    Sos beszamelowy
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
Ocena:

(średnia 4.5 z 140 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę dusimy. Następnie pieczarki z cebulką ściągamy z patelni, dolewamy trochę oleju, a gdy się rozgrzeje dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pieczarki z cebulką, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy sos neapolitański, wciskamy przez praskę czosnek, odsączoną kukurydzę i doprawiamy do smaku solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu.
  • 2. Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
  • 4. Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
  • 5. Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.

Porady

Sos pomidorowy można oczywiście przygotować samemu np. z pomidorów w puszce lub świeżych pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ANECIK1980 IMG_20190721_120503

Szybka i łatwa sałatka

prosto, łatwo i smacznie

kategoria: Sałatki opublikowany: 05.10.2019 | wyświetlono: 1023 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magdalena G

Łatwa lazania

To bardzo prosta i pyszna lazania, którą polubią Twoi bliscy

kategoria: Dania główne Ser opublikowany: 02.03.2021 | wyświetlono: 194 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: karinzgr karinzgr

Lasagne

Prawdziwie włoski smak

kategoria: Dania główne opublikowany: 25.10.2013 | wyświetlono: 22910 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE