Lasagne – szybka i łatwa

  • wyświetlono: 18928 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy przygotować farsz mięsny, warzywny czy z owoców morza. Większość przepisów jest skomplikowania, poniżej przedstawiam wersję prostą i szybką do przygotowania.

AnetaJ

Składniki

Składniki:
1 opakowanie makaronu lasagne
30 dag startego żółtego sera
Olej do smażenia
Trochę startej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek

Nadzienie
500g mięsa mielonego
2 duże cebule
30 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
Mała puszka kukurydzy
Sos neapolitański (gotowy)

Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne – szybka i łatwa

  • 1. Nadzienie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zarumieniona, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę dusimy. Następnie pieczarki z cebulką ściągamy z patelni, dolewamy trochę oleju, a gdy się rozgrzeje dodajemy mięso. Smażymy cały czas mieszając. Gdy mięso nie będzie już surowe, dokładamy do niego pieczarki z cebulką, mieszamy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy sos neapolitański, wciskamy przez praskę czosnek, odsączoną kukurydzę i doprawiamy do smaku solą, oregano, tymiankiem, bazylią. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły i zdejmujemy z gazu.
  • 2. Sos beszamelowy: Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.
  • 4. Płaty lasagni zamaczamy w wodzie i układamy w naczyniu żaroodpornym (tak, aby płaty zachodziły na siebie). Na makaron kładziemy sos beszamelowy, farsz i ser, i ponownie układamy płaty makaronu, sos beszamelowy, farsz, ser, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.
  • 5. Lasagne pieczemy ok. 40 minut, pod przykryciem. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze 5-10min, aby ser w wierzchu się przypiekł.

Porady

Sos pomidorowy można oczywiście przygotować samemu np. z pomidorów w puszce lub świeżych pomidorów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Zapiekankapieczarkisermoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamięso mielonelasagne

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz z pieczarkami i papryką

Dodane przez: smak i uczucie

Gulasz z pieczarkami i papryką

Gulasz z pieczarkami i papryką...

Klopsiki

Dodane przez: karrr96

Klopsiki zapiekane

Można podawać jako danie główne...

Kurczak z pieczarkami na duszonych warzywach

Dodane przez: rena123

Kurczak z pieczarkami na duszonych warzywach

Mięso z piersi kurczaka z brązowymi...

Mielone z kaszą jaglaną

Dodane przez: Jaga85

Mielone z kaszą jaglaną

Tradycyjne mielone lubi pewno większość....

Danie.

Dodane przez: Di gotuje

Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim

Proste danie, które zawsze smakuje...