Królik w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Czosnek i cebule obieramy. Cebule kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki.
2.Marynata: oliwę mieszamy z solą, pieprzem i czosnkiem Nacieramy mięso. Obkładamy cebulą i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
3.Mięso krótko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (mięso musi być całe zanurzone) i dodajemy tłuszcz z patelni. Wkładamy marchewkę, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu bez przykrycia, żeby sos odparował i lekko zgęstniał.
4.Mięso wyjmujemy. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Miksujemy z musztardą na gładki sos.
Komentarze