Zupa przygotowana w duchu zero waste. Zrobiona na bazie rosołu, który został po weekendzie. Krem czosnkowo-ziemniaczany to propozycja rozgrzewająca i zdrowa.
45 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 l rosołu z warzywami
2 duże główki czosnku
2 małe cebule
3 duże ziemniaki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwy
parmezan
groszek ptysiowy
Krem czosnkowo-ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone na połówki cebule i rozdzielone ząbki czosnku w łupinach. Smażymy przez kilka minut do mocnego zrumienienia cebuli. Zdejmujemy z patelni. Wyjmujemy czosnek z łupin.
2.Podgrzewamy rosół. Dodajemy obrane ząbki czosnku i cebule. Obieramy ziemniaki i kroimy na ćwiartki. Dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut. Blendujemy. Obficie doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Podajemy ze startym parmezanem i groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Komentarze