Grzybowa z prawdziwków leśnych z ziemniakami i makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Mamy sezon grzybowy więc dlaczego by nie wykorzystać ten czas na zrobienie na przykład pysznej zupki ze świeżo zebranych grzybków ? Ja właśnie tak wykorzystałam grzyby które przyniósł mi mąż z lasu. Tym bardziej że bardzo lubimy grzyby choć ja kocham się tylko w opieńkach to mimo to zjadłam zupkę ponieważ wyszła przepyszna. Miałam grzybki zrobić w ocet ale mąż poprosił o zupkę więc ma wedle życzenia.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe z kurczaka,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy ),

    2 marchewki 150 g,

    3 korzenie pietruszki ( mam swoje ),

    3 łyżki drobnego dowolnego makaronu,

    1 mała śmietana 12 %,

    1 płaska łyżeczka cukru,

    900 g ugotowanych grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki i kilka kurek ),

    1,5 płaskiej łyżki przyprawy z solą,

    1 pęczek natki pietruszki 25 g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grzybowa z prawdziwków leśnych z ziemniakami i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzybowa 1. Do większego garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte porcje rosołowe, wkroić marchew pokrojona dowolnie oraz dodać korzenie pietruszki mogą być w całości. Gotować do miękkości porcji i warzyw w czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny. Jak już mięso na porcji jest miękkie doprawić swoją ulubiona przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu makaron. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i makaronu.
  • grzybowa 2. W czasie gdy zupa gotuje się z ziemniakami i makaronem przygotować ugotowane dzień wcześniej grzyby ( ja zawsze gotuję grzyby dwa razy w osolonej wodzie przez dwadzieścia minut ). Jeśli grzyby są większe pokroić na mniejsze kawałki. Jak już ziemniaki i makaron są miękkie dodać przygotowane i pokrojone grzyby i chwilę pogotować na wolnym ogniu.
  • grzybowa 3. Do gotującej się na wolnym ogniu zupy już z grzybami wkroić umytą natkę pietruszki i nadal chwilę gotować. A w międzyczasie przygotować śmietanę. Do śmietany dodać łyżeczkę cukru oraz gorący wywar od zupy i rozmieszać do czasu aż nie będzie grudek w śmietanie.
  • grzybowa 4. Jak już mamy dokładnie wymieszaną śmietanę z cukrem wlać ją do gotującej się zupy, zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia. ( Dodając do śmietany cukier nie zważy ona się podczas dodawania do gorącej zupy ).
  • grzybowa 5. Zupa wyszła aromatyczna i bardzo pachniała grzybami leśnymi, mąż zjadł z taką chęcią aż miło było popatrzeć. Przed podaniem zupę można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeśli ktoś uwielbia grzyby leśne to polecam serdecznie ten przepis. A jeśli ktoś nie uważa śmietan można pominąć i zrobić czysta zupę u mnie mąż woli jednak ze śmietana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować