Domowa szynka pończoszanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy i wycinamy jak najwięcej tłustych błonek, starając się zachować ładny kształt mięsa.
Do miski wsypujemy sól oraz cukier, zmiażdżone ząbki czosnku, jagody jałowca, majeranek, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek i słodką paprykę.
Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy lekko rozcierając.
Oczyszczony schab nacieramy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Pozostawiamy w lodówce na pięć dni, każdego dnia przekładamy mięso na drugą stronę, ponownie nacieramy i odlewamy wodę.
2.Po pięciu dniach osuszamy szynkę papierowymi ręcznikami i wkładamy je w pończochę, zawiązujemy supełek, ponownie owijamy.
Następnie ściśle zawiązujemy ją sznurkiem, robimy na górze pętelkę i zawieszamy przy grzejniku w kuchni.
Mięso suszymy przez dziesięć dni.
Po upływie tego czasu wyciągamy mięso z pończochy.
W zasadzie jest już gotowe, smakuje wybornie pokrojone na cieniutkie plasterki, ale będzie jeszcze lepsze kiedy poleży jeszcze dwa - trzy dni w pergaminie w lodówce.
Komentarze