Szynka gotowana - domowa

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealna szynka jako wędlina na kanapkę. Sprawdza się na ciepło do obiadu jak i na zimno na kanapkę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg szynki surowej wieprzowej
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka majeranku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminku
    3 łyżki oleju rzepakowego

    siatka na szynkę


    Zalewa:
    2 litry wody
    2 łyżki soli
    liście laurowe
    ziele angielskie
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Szynka gotowana - domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy mieszamy z olejem. Mięso wkładamy do siatki. Nacieramy z każdej strony.Wkładamy do garnka, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Składniki na zalewę mieszamy w kolejnym garnku. Szynkę umieszczamy w zalewie i doprowadzamy do wrzenia. Gotować ok. 1 1/2 godziny. Studzimy mięso w zalewie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować