• 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Cukinioburger - hamburger z cukinii. Przyprawiony mieszanką harissa, w panierce z amarantusem, sosem migdałowo-imbirowym, salsą pomidorowo-daktylową, z awokado oraz chrupiącą rukolą i liśćmi botwinki - idealnie nadaje się pod jedną bułę, a to wszystko w 100% wegańskie. Sprawdzi się świetnie na grilla, można go również wykorzystać jako zwykły kotlet do sałatki na danie główne ♡

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na kotlet z cukinii:
    2 duże, 3 małe cukinie
    2 łyżki mieszanki przypraw harissa
    3 łyżki siemienia lnianego mielonego
    4 łyżki amarantusa
    2 łyżki oleju kokosowego
    letnia woda
    sól

    Składniki na sos:
    pół szklanki migdałów
    szklanka mleka roślinnego (migdałowego lub sojowego)
    2 łyżki sosu sojowego
    kawałek imbiru do smaku

    Składniki na salsę:
    8 pomidorów suszonych w zalewie
    5 suszonych daktyli

    Dodatki:
    awokado
    4 bułki hamburgerowe (wegańskie)
    garść rukoli
    garść listków botwinki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Burgery Kanapki

Cukinioburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce (wraz ze skórką) do miseczki, oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos do burgera: blendujemy migdały, mleko roślinne, sos sojowy oraz imbir, odstawiamy do lodówki.
  • 3. Wracamy do cukinii - warzywo oddało nam sporo wody - odcedzamy i dodajemy przyprawę harissa.
    Bierzemy małą miseczkę i robimy wegańskie jajko: zmielone siemię lniane mieszamy dokładnie z letnią wodą - proporcje pół na pół, wody odrobinę więcej, dodajemy do cukinii, mieszamy ze sobą, formujemy kulki, obtaczamy w amarantusie i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy przez około minutę z każdej strony, na patelni rozklepujemy formując burgery.
  • 4. Następnie zajmujemy się salsą: smażymy krótko pomidory suszone z daktylami, nie dodajemy żadnego tłuszczu, pomidorki są zalane oliwą.
  • 5. Na tej samej patelni podsmażamy lekko bułki do zarumienienia, żeby złapały też smak smażonej salsy. Smarujemy obie bułki sosem migdałowym, układamy rukolę, liście botwinki, kładziemy naszego cukinioburgera, na to salsę, pokrojone awokado, a talerz dekorujemy zielonym oraz kilkoma migdałami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować