Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie)

  • wyświetlono: 46 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne wegetariańskie burgery. Tak przygotowane boczniaki swoją strukturą przypominają szarpane mięso, tzw. pulled pork.

resised
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Do przygotowania boczniaków:
500 g boczniaków
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
1,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki Sosu Barbecue BBQ

Na hamburgery:
1 opakowanie bułek hamburgerowych (ok. 6 sztuk)
6 łyżek majonezu
6 łyżek ketchupu
1 czerwona papryka
1 ogórek zielony
2 pomidory
kilka liści sałaty

Sposób przygotowania przepisu:

Hamburgery z boczniakami (wegetariańskie)

  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie)1. Czosnek drobno pokroić.
    Boczniaki pokroić wzdłuż lub rozdrobnić widelcem na kawałki przypominające paski.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie)2. Rozdrobnione boczniaki wyłożyć na płaską blachę do pieczenia.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie)3. Posypać czosnkiem, poprószyć solą i papryką wędzoną oraz papryką słodką i polać delikatnie oliwą z oliwek.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie)4. Piec ok. 25 – 30 min. w 180 stopniach do momentu, aż się lekko zarumienią.
    Należy sprawdzać boczniaki, ponieważ łatwo je przypalić. W trakcie pieczenia należy od czasu do czasu wymieszać boczniaki, aby wszystkie były równomiernie upieczone i nie przywarły do blachy.
    Podczas pieczenia zmniejsza się objętość boczniaków.
    Piec do momentu aż na końcówki małych paseczków będą lekko przypieczone na brązowo.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie)5. Po upieczeniu wyłożyć boczniaki do miski i dodać sos BBQ. Dokładnie wymieszać.
  • Burgery z boczniakami (wegetariańskie)6. Bułki na hamburgery (obie części) lekko podgrzać środkową częścią do dołu na posmarowanej olejem patelni.
    Jedną połowę bułki posmarować 1 łyżką majonezu, a drugą połowę posmarować 1 łyżką ketchupu. Na jedną połowę wyłożyć trochę pieczonych boczniaków.
    Następnie układać według uznania: pomidor, ogórek, sałata, papryka.
    Obie połowy bułki połączyć.

Porady

Takie boczniaki można wykorzystać do wielu wegetariańskich dań, np: chilli con carne, wrapów / gyrosów, a nawet do pizzy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczniakiwegetariańskieHamburgeryBBQburgerypapryka wędzonaPulled porkszarpane mięsoSosu Barbecue

Komentarze

Podobne przepisy

Kolorowe kanapki z warzywami

Dodane przez: Mniam1

Kolorowe kanapki z warzywami

Pełnoziarniste bagietki z kolorowymi...

różana kolacja

Dodane przez: rozaroza

Różane kanapki z salami

Od wczoraj robiłam ją już dwa razy...

tosty

Dodane przez: Anitka0804

Tosty z serem i salami

Smaczne zapieczone kanapki z chleba...

Kanapki z awokado imprezowe

Dodane przez: mysza75

Kanapki z awokado imprezowe

Przekąski z chleba tostowego i...

Zapiekanki z awokado, łososiem i serem pleśniowym

Dodane przez: zielonakuchniablog

Zapiekanki z awokado, łososiem i serem pleśniowym

Ostatnio dzieliłam się z Wami klasycznymi...

Smażona kanapka, z wkładką.

Dodane przez: weronika63

Smażona kanapka z wkładką

Pyszna, chrupiąca kanapka z patelni,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE