Domowe burgery z fetą i oliwkami - Greek Burgers

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Domowe burgery z fetą i oliwkami - Greek Burgers

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 500 g wołowiny,
    - 1 czerwona cebula,
    - kilka ziarenek kolendry,
    - kilka listków świeżej mięty,
    - garstka natki pietruszki,
    - odrobina oliwy z oliwek,
    - 2 ząbki czosnku,
    - sól,
    - pieprz.

    dodatkowo:
    - czarne oliwki,
    - plastry czerwonej cebuli,
    - pomidor malinowy,
    - feta,
    - ser tostowy/cheddar,
    - bułki hamburgerowe,
    - sałata.

    Sos jogurtowo-miętowy:
    - 3-4 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego,
    - doniczka świeżej mięta/lub przyprawa mięta zielona otarta (np. Kotanyi)
    - sól, pieprz, cukier drobnoziarnisty,
    - 1-2 łyżki soku z limonki/cytryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Burgery Grill

Domowe burgery z fetą i oliwkami - greek burgers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę mielimy razem z cebulą, czosnkiem, pietruszką i miętą. Następnie dodajemy płaską łyżkę soli, pieprz (wszystko do smaku). Kolendrę ucieramy w moździerzu, a następnie dodajemy do mięsa. Mieszamy wszystko najlepiej rękoma, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Mięso formułujemy w ręku na okrągłe burgery. Pędzelkiem smarujemy mięso oliwą z oliwek. Grillujemy z każdej strony do zarumienienia (po ok. 2-3 minuty). Sos: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Następnie bułki przekrajamy na pół podgrzewamy chwilę na grillu, a następnie układamy nasze ulubione składniki: sos na spód, sałata, feta, mięso, ser cheddar, pomidor, cebula, oliwki, ponownie sos. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Mięso Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować