Ciasto szpinakowe z truskawkami

4.39 (178 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu truskawkowego.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
    450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    150g mąki pszennej
    180g mąki krupczatki
    200g cukru
    250ml oleju
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło do wysmarowania formy

    Krem śmietanowy:
    500g śmietany 36%
    250g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    Warstwa truskawkowa:
    500g świeżych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    600ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.39 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Słodycze Ciasto

Ciasto szpinakowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto szpinakowe:
    Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24cmx24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie ściąć wierzch ciasta i skruszyć na kruszonkę, którą pozostawić do posypania wierzchu.
    2. Krem śmietanowy:
    Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem podzielić na 2 równe części.
    3. Warstwa truskawkowa:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Owoce przełożyć do tężejącej galaretki i dokładnie wymieszać.
    4. Składanie ciasta:
    Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć krem śmietanowy, wylać tężejącą galaretkę z truskawkami i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć drugą część kremu śmietanowego i posypać kruszonką ciasta szpinakowego. Ponownie wstawić do lodówki i dokładnie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone Szpinak Truskawki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować