Ciastka z makiem i marmoladą

5 (192 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

A tu propozycja, prosta i łatwa w wykonaniu, i do tego bardzo smaczna. Ciasteczka kruche, z makiem i marmoladka.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki maki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru pudru
    20 dag. masła
    1/3 szklanki maku
    3 żółtka
    3 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 kropli olejku migdałowego
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    marmolada wieloowocowa
    2 blachy duże wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka z makiem i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki ciasta zagniatam, zawijam we folie, wkładam do lodówki na godzinę. Ciasto wałkuje tak na 3 milimetry, wycinam foremką ciastka, układam na blasze i piekę 10 minut w temp. 180 stopni.Studzę.
  • jk 2. Ciastka smaruje marmoladą i składam po dwa.I gotowe. Smacznego.

Porady

Kształt ciastek jest dowolny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować