Ciastka francuskie z marmoladą

4.5 (160 ocen)

Ciasteczka są kruche, idealne do kawy, herbaty, na różne okazje. Szybko i łatwo się je robi a jeszcze szybciej zjada :) A skoro zbliżają się Święta warto je upiec. Polecam zrobić na dobry początek dwie porcje mimo iż sporo ich wychodzi i zapewniam, że będziecie dorabiać :))

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gęstej śmietany np 18%
    1 margaryna (250g)

    ulubiona marmolada - ja użyłam wieloowocowej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka francuskie z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą osobno. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty np 5cm. Na środek każdego kwadrata nakładać odrobinę marmolady, składać na pół i końcówka widelca dociskać ciasto by się skleiło a przy okazji miało wzorki.
  • 2. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną więc mogą być blisko siebie układane by więcej weszło. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 10 min. Upieczone i wystudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasteczka mogą długo leżeć, śmiało można robić je na Święta wcześniej. Im dłużej leżą tym są smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować