Ciastka z makiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, chrupiące, maślane ciasteczka z dodatkiem maku i żurawiny. Ja przygotowywuję je na święta, ale sprawdzą się przez cały rok :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka 
    120 g masła
    3-4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki suchego maku
    3 łyżki żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciastka z makiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder, mak i drobniej posiekaną żurawinę. Zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić godzinę w lodówce.
  • 2. Ciasto dość cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypać mąką). Foremkami wykrawać dowolne kształty.
  • 3. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.170 st.i piec 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią.

Porady

* im drobniej będzie pokrojona żurawina, tym łatwiej będzie wykrawać ciasteczka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Mak Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować