Baletki z makiem i marmoladą różaną

4.49 (195 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te malutkie kruche, biszkoptowe ciasteczka są ulubionym przysmakiem mojej żony i dosyć popularne w cukierni. Czemu nie zrobić je w domu skoro są takie pyszne i proste? Mi brakowało wiecznie czasu, ale na szczęście w końcu go znalazłem i dzielę się z Wami przepisem ;)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    szczypta soli
    120g cukru
    200g mąki tortowej
    mak (może być też zmielony)
    marmolada lub konfitura różana
    aromat migdałowy
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Biszkopty Marmolady

Baletki z makiem i marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno wraz szczyptą soli, a następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż do momentu uzyskania jednolitej, jasnej masy. Następnie dodajemy żółtka wraz z aromatem i ubijamy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wykładamy po łyżeczce ciasta i posypujemy z wierzchu makiem. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-12 minut. Po wystygnięciu łączymy ze sobą końcówki marmoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować