Chlebek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć w miseczce, posypać łyżką cukru i zalać połową szklanki ciepłej wody. Odstawić na ok 10 min.
Mąkę przesiać, dodać sól, olej, resztę wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia produktów. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki aż wyroście (ok.3-4 godz).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką stół i krótko wyrobić. Uformować bochenek chleba. Posypać delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok pół godz.
Naczynie żaroodporne lub żeliwne wstawić do piekarnika na 220 stopni aby się trochę nagrzało (ok 5 min) wyjąć włożyć chlebek do środka, przykryć pokrywką i piec w 200 stopniach przez 30 min. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec ok 25-30 min.
Upieczony studzić na kratce.
Komentarze