Chlebek Wielkanocny

2.67 (6 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnący, długo utrzymujący świeżość chlebek do koszyczka wielkanocnego :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 750g mąki (pszennej, żytniej, w zależności jaki chlebek chce się otrzymać)
    - 2 łyżeczki soli
    - 1 łyżka cukru
    - 2 łyżki oleju
    - 1/4 kostki świeżych drożdży
    - 2 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

2.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w miseczce, posypać łyżką cukru i zalać połową szklanki ciepłej wody. Odstawić na ok 10 min.
    Mąkę przesiać, dodać sól, olej, resztę wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia produktów. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki aż wyroście (ok.3-4 godz).
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką stół i krótko wyrobić. Uformować bochenek chleba. Posypać delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok pół godz.
    Naczynie żaroodporne lub żeliwne wstawić do piekarnika na 220 stopni aby się trochę nagrzało (ok 5 min) wyjąć włożyć chlebek do środka, przykryć pokrywką i piec w 200 stopniach przez 30 min. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec ok 25-30 min.
    Upieczony studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować